Türkiye imkansızı başardı tarih yazdı. Türk mühendislerinin büyük başarısı

TEI-PD170 Türkiye’nin Savunma Sanayiinde Bir İlke İmza Attı

Türkiye’nin savunma sanayi ve milli teknoloji hamleleri, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından geliştirilen TEI-PD170 turbodizel havacılık motoru ile Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attı. Bu motor, Türkiye’nin stratejik bağımsızlığı yönünde atılmış dev bir adım olarak tarihe geçti.

Türkiye, savunma sanayiinde dev bir adım atarak ilk yerli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170’i üretti. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından geliştirilen bu motor, milli teknoloji hamlesinin en önemli meyvelerinden biri oldu. ANKA ve Aksungur gibi insansız hava araçlarına (İHA) güç veren PD170, Türkiye’nin yurt dışına bağımlılığını sona erdirdi.

TEI-PD170, sadece teknik bir başarı değil, aynı zamanda stratejik bağımsızlığın sembolü. Yabancı motor tedarikindeki ambargo risklerini ortadan kaldıran motor, Türk mühendisliğinin gücünü dünyaya kanıtladı. Aksungur’u 40 bin feet (12.200 metre) irtifaya taşıyarak Türkiye’nin İHA irtifa rekorunu kıran PD170, zorlu koşullarda güvenilirliğini tescilledi.

Motorun bir diğer başarısı ise Türkiye’ye havacılık motorlarında ilk ihracatı kazandırması. Bu, Türk savunma sanayiinin uluslararası arenada rekabet gücünü ortaya koydu. TEI’nin Eskişehir’deki tesislerinde üretilen motor, yüksek verimlilik ve düşük yakıt tüketimiyle dikkat çekiyor.

TEI-PD170, 170 beygir güç üretiyor ve -40°C gibi ekstrem koşullarda bile çalışabiliyor. Bu özellikleriyle Bayraktar TB3 gibi yeni nesil platformlarda da kullanılmaya hazırlanıyor. Projenin başarısı, Türkiye’nin jet motoru gibi daha karmaşık teknolojilere yönelmesi için ilham veriyor.

Bu tarihi adım, milli savunma sanayiinin özgüvenini artırırken, genç mühendislere de yol gösteriyor. TEI-PD170, Türkiye’nin gökyüzündeki egemenliğini pekiştiren ve gelecekteki projeler için umut vadeden bir dönüm noktası oldu.

Related Posts

Uber’in Trendyol Go’yu devralmasına onay verildi

E-ticaret platformu üzerinden market ve yemek siparişi alanında faaliyet gösteren TRENDYOL GO hisselerinin %85’inin UBER tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Altın alacaklar dikkat! Barkod geliyor

Düğün sezonun yaklaşmasıyla birlikte kuyumcularda hareketlilik hız kazandı. Kuyucumlar sahte altın konusunda uyarılarda bulunurken, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, “Oda olarak barkod sistemiyle ilgili bir çalışma …

Düğündeki şarkılara telif geldi: Gelin ve damat ödeyecek mi? İşte tüm detaylar

MESAM, düğün salonlarında çalınan müzikler için yıllık yaklaşık 6.500 TL telif ücreti almaya başladı. Uygulama yeni değil ancak kapsam genişlediği için gündeme geldi. Telif bedelini salonlar ödeyecek, çiftlerden talep edilmeyecek. İşte merak edilenler…

Türkiye’nin ‘elektronik harp’ gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

Orduların en kritik kabiliyetlerinden olan elektronik harp meselesinde Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Karada, havada ve denizde halihazırda kullanılan çok farklı milli sistemler var. Uzmanlar, askeri açıdan kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen Avrupa’nın elektronik harp teknolojisi için Ankara’nın kapısını çalabileceği görüşünde.

Malatya’da zirai don felaketi raporu: “Çiftçi yalnız, kayısı sahipsiz bırakıldı”

CHP Malatya İl Tarım Komisyonu tarafından zirai donun ilin ekonomisi ile tarım ve çiftçiye etkileri konusunda rapor hazırlandı. CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, düzenlediği basın toplantısında raporu paylaşarak, değerlendirmelerde bulundu. Zirai …

Bayraktar TB3’ten yeni test: Peş peşe havalandılar! Kara hedeflerine salvo atışı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.