Türkiye ile İngiltere arasında yeni dönem: Serbest Ticaret Anlaşması güncelleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-İngiltere Ekonomik İlişkiler Gelişiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini belirterek, “Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamak için yeterli hırs, motivasyon ve itici güce sahip olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Direktörler Enstitüsü (IOD) tarafından düzenlenen Türkiye-İngiltere İş Forumu’nun açılışında, iş dünyası temsilcilerine ve yatırımcılara hitap etti.

ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri, Ukrayna’daki çatışma ve İsrail’in Gazze’deki olaylarının küresel piyasalarda belirsizlikler yarattığını vurgulayan Bolat, korumacı ticaret politikaları ve bölgesel belirsizlikler nedeniyle zorlu bir dönem yaşansa da Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdürdüğünü belirtti.

Bolat, Türkiye ekonomisinin 2024’ün son çeyreğinde yüzde 3 büyüyerek, 18 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün 1,3 trilyon doları aştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 15 bin doları geçtiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinde ihracatın önemini vurgulayan Bolat, Türkiye’nin geçen yıl ihracatının 262 milyar doları aşarak dış ticaret açığının 24 milyar dolar azalmasına katkı sağladığını belirtti.

Türkiye-İngiltere Ekonomi İlişkileri

Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret ilişkilerini değerlendiren Bakan Bolat, İngiltere’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracat pazarı olduğunu belirterek, Türkiye’den İngiltere’ye yapılan ihracatın 15,3 milyar doları bulduğunu aktardı.

Bolat, Türkiye’nin geçen yıl İngiltere’den 6,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin yatırımcılara güçlü bir yatırım teşvik programı sunduğunu ve iyi korunan bir iş ortamı sağladığını belirtti.

Yatırımcılara dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması ağlarından birini sunduklarını kaydeden Bolat, Türkiye’nin uluslararası firmalar için bir merkez haline geldiğini söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye’de İngiliz firmalarının 2023 sonuna kadar 9 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, İngiliz yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvendiğinin altını çizdi.

İngiltere’de Türk şirketlerinin 4,3 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyleyen Bolat, müteahhitlik sektörünün önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye-İngiltere işbirliğinin potansiyelinin yüksek olduğuna inandıklarını söyledi.

Bakan Bolat, İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile görüşmeler yaparak, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi yönünde adımlar attıklarını belirtti ve modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için kararlı olduklarını ifade etti.

Forumda İngiltere’nin Türkiye Ticaret Temsilcisi Afzal Khan ve DEİK Başkanı Nail Olpak da konuşma yaptı.

Related Posts

Dev şirket konkordato ilan etti! 7 gün süre verildi

Alanya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve gıda sektörünün yanı sıra tarım, hayvancılık, turizm ve inşaat gibi alanlarda da faaliyet gösteren Gülhanlar Güven Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Emlak Turizm Lojistik İhracat İthalat Tic. ve San. Ltd …

Fitch, Almanya’nın kredi notunu teyit etti ancak uyardı!

Fitch Ratings, Almanya’nın kredi notunu en yüksek seviye olan “AAA”da sabit tuttu.

Rakıya zam geldi: İçmeye yürek ister!

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda enflasyon aylık 1,37 olurken yıllık yüzde 35,05’e geriledi. Altı aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 oldu. 3 Temmuz’da açıklanan verilere göre memur ve memur emeklileri yüzde 15,57, işçi ve Bağ-Kur …

En düşük emekli aylığı artıyor! Kanun teklifi Meclis’ten geçti

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu. İşte o detaylar…

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.