Suda ödül ceza sistemi

Su Verimliliği Seferberliği Devam Ediyor

Meltem Güneş / ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonuyla yürütülen “Su Verimliliği Seferberliği” adlı proje, “suda sıfır kayıp” ilkesiyle devam ediyor. Türkiye’nin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya olduğu iklim krizi ve su stresi, 4. Tarım Orman Şûrası’nda su yönetimi konusunda kısa ve orta vadeli stratejilerin gözden geçirilmesine neden oldu.

Raporlara göre, su-gıda-enerji-ekosistem ilişkisini temel alan havza esaslı sürdürülebilir su yönetimi anlayışı, iklim değişikliğine karşı önemli bir rol oynayacak. Tarım sektörünün Türkiye’de su kullanımının en yoğun olduğu hatırlatılarak, çiftçilere su verimliliğine odaklanan eğitimlerin yaygınlaştırılması ve su kullanımının çiftçiler tarafından izlenebilmesini sağlamak için mobil uygulamalar ve dijital sensörlerin kullanımı önerildi. Ayrıca, tarım, sanayi, içme ve kullanma suyunun verimliliği konusunda teşvik ve yaptırım mekanizmalarının oluşturulması da şûra toplantılarında ele alındı.

Su ve Taşkın Kanunu

Suyun geleceğine yönelik akademisyenler, çiftçiler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün katkılarıyla ortaya çıkan hedefler şunları içeriyor:

  • Su yönetiminde yetki karmaşasını önleyecek düzenlemelerin yapılması.
  • Toprak neminin izlenmesi ve yönetilmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesi ve çiftçilere öğretilmesi.
  • Hane bazlı su tasarrufu uygulamalarında (perlatör, rezervuar düzenleyici gibi) belediye destek programlarının başlatılması.
  • Tüm su kullanıcılarını kapsayan dijital veri tabanı ve izleme sistemlerinin kurulması.
  • Sayaç kurulumları için çiftçilere yüzde 100 hibe veya yüzde 50 destek sağlanması.
  • Uydu ve drone teknolojisi kullanılarak kaçak sulamanın tespiti ve izlenmesi.
  • Su Kanunu ve Taşkın Kanunu hazırlık çalışmalarının tamamlanması.
  • Kaçak su kullanımına yönelik denetimlerin artırılması ve caydırıcı cezaların uygulanması.
  • Ulusal Su Kullanım Envanteri’nin oluşturulması.
  • Yerli yazılım, uydu ve donanımlarla bitkisel üretim alanlarında su kullanımının ve su kirliliğinin izlenmesi.
  • Açık kanal sulama sistemlerinin kapalı basınçlı sistemlere dönüştürülmesi.
  • Su yönetiminde sosyo-ekonomik göstergelerin belirlenmesi (gelir düzeyi, çiftçi profili, tarımsal bağımlılık oranı).

Related Posts

Fitch, Almanya’nın kredi notunu teyit etti ancak uyardı!

Fitch Ratings, Almanya’nın kredi notunu en yüksek seviye olan “AAA”da sabit tuttu.

Rakıya zam geldi: İçmeye yürek ister!

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda enflasyon aylık 1,37 olurken yıllık yüzde 35,05’e geriledi. Altı aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 oldu. 3 Temmuz’da açıklanan verilere göre memur ve memur emeklileri yüzde 15,57, işçi ve Bağ-Kur …

En düşük emekli aylığı artıyor! Kanun teklifi Meclis’ten geçti

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu. İşte o detaylar…

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.