Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Ryan Petersen: Tarifeler Küçük İşletmeleri Tehdit Ediyor

ABD merkezli lojistik şirketi Flexport’un CEO’su Ryan Petersen, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tarifeleri hakkında endişelerini dile getirdi. Petersen, tarifeler nedeniyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin zor durumda olabileceğini belirtti.

Business Insider’ın aktardığına göre, Petersen cuma günü katıldığı bir podcast yayınında yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisinin “toplumsal iflaslara” neden olabileceğine dikkat çekti. Petersen, “Çin’den ürün alan küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 80’inin iflas edeceği bir durumdan bahsediyoruz. Ve bu durumda milyonlarca çalışan işsiz kalacak.” şeklinde konuştu.

“ABD, Ticaret Savaşından Geri Adım Atabilir”

ABD’li tüketicilerin Çin’den aldığı ürünlerin fiyatlarının artması durumunda alternatif ürünlere geçebilecekleri opsiyonel mallar olduğunu vurgulayan Petersen, “Müşterilerimiz arka bahçelerinde kullanmak için Çin’den pizza fırını satın alıyor. Bu gerçekten eğlenceli ürünler. Fiyatlarda yüzde 50 veya daha yüksek bir artış olduğunda dışarı çıkıp Domino’s’tan pizza alabilirsiniz, değil mi?” şeklinde konuştu.

Petersen, bu nedenle ABD’nin Çin ile olan ticaret savaşından geri adım atabileceğini düşündüğünü ifade etti.

ABD, 2024’te Çin’den 438,9 Milyar Dolarlık İthalat Yaptı

Petersen geçen ay yaptığı bir açıklamada, müşterilerin tarifeler karşısında özellikle bunların uygulanma şekli karşısında kendilerini “felç olmuş” hissettiklerini söyledi. Hiçbir ülkenin tedarik zincirleri için güvenli gelmediğini belirtti.

ABD Başkanı Trump da bu ay yaptığı bir açıklamada, yüksek tarifelerin ABD’deki tüketimi etkileyebileceğine dikkat çekerek Çin’e daha yüksek tarife uygulamak istemeyebileceğini belirtti. Aynı gün Çin’den yapılan açıklamada ise Pekin’in Trump’ın “tarife oyunları” konusundaki tavrının dikkate alınmayacağı bildirildi.

ABD’de paylaşılan resmi verilere göre, ABD 2024 yılında Çin’den 438,9 milyar dolar değerinde mal ithal etti. Çin, ABD’nin toplam ithalatının yüzde 13’ünden fazlasını oluşturuyor.

Related Posts

Dev şirket konkordato ilan etti! 7 gün süre verildi

Alanya Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı olan ve gıda sektörünün yanı sıra tarım, hayvancılık, turizm ve inşaat gibi alanlarda da faaliyet gösteren Gülhanlar Güven Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Emlak Turizm Lojistik İhracat İthalat Tic. ve San. Ltd …

Fitch, Almanya’nın kredi notunu teyit etti ancak uyardı!

Fitch Ratings, Almanya’nın kredi notunu en yüksek seviye olan “AAA”da sabit tuttu.

Rakıya zam geldi: İçmeye yürek ister!

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda enflasyon aylık 1,37 olurken yıllık yüzde 35,05’e geriledi. Altı aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 oldu. 3 Temmuz’da açıklanan verilere göre memur ve memur emeklileri yüzde 15,57, işçi ve Bağ-Kur …

En düşük emekli aylığı artıyor! Kanun teklifi Meclis’ten geçti

Emeklilerin maaş düzenlemesini de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu. İşte o detaylar…

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.