Hisseli tapular için yeni şart yürürlüğe girdi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü: Ön Alım Hakkı Süresi Hatırlatması

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınmaz satışlarında ön alım hakkının devreye girmesiyle ilgili süre hatırlatmasında bulundu. Satış durumlarında hissedarların hak kaybını önlemek amacıyla, 90 gün içerisinde harekete geçmeleri gerekmektedir.

Miras veya satın alma yoluyla hissedar olanlar, diğer hissedarların taşınmazdaki paylarını satması durumunda öncelikli satın alma hakkına sahiptirler. Bu hakkı “ön alım hakkı” ya da diğer adıyla “şufa hakkı” olarak Türk Medeni Kanunu’nda tanımlanmaktadır. Ancak bu hak kullanılabilmesi için belirli süre sınırları bulunmaktadır.

Eğer hissedarlar arasında bir satış işlemi gerçekleşmiş ve bu durum diğer paydaşlara noter yoluyla bildirilmişse, alıcıya karşı açılacak ön alım davası için tanınan süre sadece 90 gündür. Bu süre içinde yasal işlem başlatılmazsa, öncelikli alım hakkı tamamen ortadan kalkmaktadır.

SATIŞLAR İPTAL EDİLEBİLİR

Satış sırasında diğer hissedarlardan alınacak bir ön alım hakkından feragatname, olası hukuki ihtilafların önüne geçmektedir. Feragatname alınmadığı durumlarda ise diğer hissedarlar, satışın ardından mahkemeye başvurarak işlemin iptali için dava açabilmektedir. Bu davalarda satış tarihinden itibaren en geç iki yıl içinde açılması gerekmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, satış işlemlerinde sürecin dikkatli takibini önermektedir. Uyarılara göre, satışın noter aracılığıyla bildirildiği andan itibaren 90 gün içinde dava açılmaması halinde, ön alım hakkının sona ereceği belirtilmektedir. Bu nedenle hisseli tapu sahiplerinin gelişmeleri yakından takip etmeleri önem arz etmektedir.

Hisseli tapularda yaşanacak satış işlemleri karşısında mağduriyet yaşamamak için öncelikle satışın bildirilip bildirilmediği kontrol edilmelidir. Satış bildirildiyse, 90 gün içinde hukuk yoluna başvurulmalı ya da önceden feragatname ile haklardan vazgeçildiği belgelenmelidir. Aksi takdirde hissedarlar, taşınmaz üzerindeki öncelikli alım hakkını kalıcı olarak kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Related Posts

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Ticaret Bakanlığı’ndan deprem fırsatçılarına ceza

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da meydana gelen depremler neticesinde deprem çantası ve çadır denetiminde bulundu. Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesileceği açıklandı.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir