Almanya’da hükümet 2025 büyüme beklentisini düşürdü

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Ekonomik Büyüme Raporunu Değerlendirdi

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin yayınladığı ekonomik büyüme raporu ile ilgili Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Habeck, bu yıl için resmi büyüme beklentisinin ocak ayındaki yüzde 0,3’ten yüzde 0’a düşürüldüğünü açıkladı. Gelecek yıl için ise büyüme tahmininin yüzde 1,1’den 1’e revize edildiğini belirtti.

Ekonominin, yaşanan resesyonun ardından zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Habeck, ABD’nin öngörülemez ticaret politikasının Alman ekonomisini tekrar büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Bakan Habeck, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditlerinin ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve büyüme tahminlerini aşağı yönlü etkilediğini belirtti.

Habeck, Alman ekonomisinin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun ve yüksek dış ticaret açığı göz önüne alındığında, ABD korumacılığının ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğini ifade etti.

Bakan, zorlu jeopolitik ve ekonomik ortamda bir sonraki hükümetin yapması gereken ev ödevlerinin olduğunu belirterek, yeni koalisyon hükümetinin kalifiye işçi açığını gidermesi, yatırımları artırması ve dijitalleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

2025 ve 2026 İçin Ekonomik Tahminler

Alman ekonomi yönetimi, 2024’te ortalama enflasyonun yüzde 2,2’den 2025’te yüzde 2’ye ve 2026’da yüzde 1,9’a düşeceğini öngörüyor.

İşsizlik oranlarında ise 2025’te yüzde 6,3 ve 2026’da yüzde 6,2 seviyelerinin beklediği belirtilirken, ihracatın 2025’te yüzde 2,2 düşmesi ve 2026’da yüzde 1,3 artması öngörülüyor.

Alman Ekonomisi Güçlük Çekiyor

Alman ekonomisinin küresel ticaret üzerindeki endişeler artarken, birçok analist, ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman büyümesi için özel bir risk olarak değerlendiriyor.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığının diğer ülkelere göre daha yüksek olmasının ekonomiyi kırılgan kıldığı belirtilirken, ülkenin ekonomisi geçtiğimiz yıl gerilemeye devam etti.

Almanya, son iki yılda büyüme kaydedemeyen tek G7 ekonomisi konumunda. Eğer bu yıl da büyüme kaydedemezse, üçüncü yılda üst üste küçülen ekonomi olacak.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı’ndan deprem fırsatçılarına ceza

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da meydana gelen depremler neticesinde deprem çantası ve çadır denetiminde bulundu. Fahiş fiyat uygulayanlara ceza kesileceği açıklandı.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Nissan’dan kötü haber: Şirket tarihinin en büyük zararı bekleniyor

Nissan Motor, 2024 mali yılı için daha önce tahmin ettiğinin çok üzerinde bir zararla karşı karşıya kalacağını açıkladı. Japon otomotiv devi, hayatta kalma mücadelesi verirken tarihindeki en büyük zararı duyurdu.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir