Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Dünya Sıtma Günü: Sağlık Bakanlığından Açıklama

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların vurgulanması kararı alındığı belirtildi. Hastalığa karşı mücadelede önemli adımlar atılarak can kaybının azaltılması amaçlandı ve 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu açıklamada belirtildi. Beş farklı plasmodium türü insanlarda hastalığa sebep olurken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme olduğu ifade edilen açıklamada, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konulması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtma vakalarında tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir.” bilgisine yer verildi.

“Türkiye’de Yerli Sıtma Bulaşı Sonlandı”

Sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği vurgulandı. Ülkemizde yerli sıtma vakalarının görülmediği ancak sıtmanın yaygın olduğu diğer ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisinek ısırıklarından korunmalarının önerildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebilir. Ayrıca sıtmanın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilerin 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na başvurarak veya Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret ederek seyahatleri öncesi ve esnasında alınacak tedbirler hakkında bilgi almaları önerilmektedir.”

Related Posts

Pakistan’da işletmeler Filistin’e destek için dükkan kapattı

Pakistan’da ülke genelinde İsrail’in Filistin’e saldırılarını protesto etmek amacıyla düzenlenen dükkan kapatma eylemine, birçok işletme destek gösterdi.

Ömer Çelik’ten Özgür Özel’e tepki: Siyasi bir yalan ve acizliktir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’e tepki göstererek “Sayın Cumhurbaşkanımızın başka bir ülkenin devlet başkanından icazet aldığını söylemesi hem bir siyasi yalan hem de bir siyasi acizliktir.” dedi.

Şanlıurfa’da gölet ve sulama kanallarına girmek yasaklandı

Şanlıurfa Valiliği, boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla il genelindeki bütün sulama kanalları, barajlar, göl, göletler ve akarsularda suya girilmesinin yasaklandığını bildirdi.

Mardin’de otomobil sulama kanalına devrildi: 4 yaralı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde kontrolden çıkan otomobilin sulama kanalına devrilmesi sonucu 4 kişi yaralandı.

MetroPOLL’den dikkat çeken anket: Ekonomiyi İmamoğlu’nun tutuklanması mı, boykot ve protestolar mı olumsuz etkiledi?

MetroPOLL araştırma şirketi, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının mı yoksa protesto ve boykotların mı ekonomiyi daha olumsuz etkilediğine yönelik seçmenler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. İşte ayrıntılar…

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın doktoru Cumhuriyet’e konuştu: ‘Gözaltı sürecinde bile tıbbi destek almalı’

İBB’ye yönelik ikinci dalga operasyonda işlem yapılan 101 kişinin 53’ü için gözaltı kararı verildi. Yakın zamanda ciddi bir operasyon geçiren İSKİ Genel Müdürü Başa da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Başa’nın doktorum Cumhuriyet’e konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir