Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Diş Sıkma Alışkanlığı Nasıl Önlenmeli?

Çocuklar da yetişkinler gibi diş sıkma alışkanlığına sahip olabilir. Bu alışkanlık genellikle farkında olmadan gelişir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Diş sıkma genellikle günlük stresli aktiviteler sırasında veya uyurken gerçekleşen anormal çene hareketlerinden kaynaklanır. Diş sıkma alışkanlığı küçük yaşlarda geçici sorunlara yol açabileceği gibi ilerleyen dönemlerde ciddi eklem hastalıklarına da neden olabilir. Dt. Nurgül Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığıyla ilgili doğru adımlar atmak önemlidir. Bu alışkanlığı kontrol altına almak yetişkinlerde bile zor olurken, çocuklarda erken müdahale gerekmektedir” dedi.

Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Nurgül Demir, çocuklardaki diş sıkma alışkanlığının artık küçük yaşlardan itibaren görüldüğünü belirtti. Spor, sınav stresi, arkadaş zorbalığı gibi faktörlerin bu alışkanlığı tetiklediğini söyleyen Demir, “Gençlerde diş sıkma alışkanlığı, uyku sırasında veya gündüz tekrarlayabilir. Bu durumu fark etmek genellikle zordur, bu nedenle ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir” diye ekledi.

Eğer çocuğunuzda kulak ağrısı, baş ağrısı veya uyku düzensizlikleri gibi belirtiler varsa dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığı erken teşhis edilmelidir. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar gibi belirtiler varsa uzman hekime başvurmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Kontrol Altına Alma Yolları

Diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak için aşağıdaki adımları takip etmek önemlidir:

  • Gece sırasında diş gıcırdattığı fark edildiğinde derin uykudan uyandırmak,
  • Sakız çiğnemeyi sınırlamak,
  • Besinleri parçalara bölerek tüketmek,
  • Prefabrike kaplamalarla dişlerin korunması,
  • Rutin diş hekimi kontrollerini aksatmamak.

Diş sıkma alışkanlığının önlenmesi ve tedavi edilmesi için erken müdahale önemlidir. Unutmayın, çocukların sağlığı için doğru adımlar atmak hayati öneme sahiptir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

MR Randevusu bir yıl sonraya verilen var: Hekimler isyan etti

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı, sağlık sisteminin yönetilemez duruma geldiğini belirterek, bazı hastalara bir yıl sonraya MR randevusu verildiğini belirtti. Hekimler “Sorumlusu biz değiliz” dedi.

Yenidoğan’dan sonra bu da mama çetesi!

12 bebeğin ölümüne neden olan Yenidoğan çetesinden sonra bu kez bir de ortaya mama çetesi çıktı.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gökhan Özkoçak, skolyozun yalnızca estetik değil, sağlık açısından da ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Özkoçak, erken teşhisin cerrahiye gerek kalmadan tedavi şansı sunduğunu belirtti.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.