Kabileler yüksek hızlı internet kullanırken Türkiye neden geride

Cumhuriyet Halk Partili Vekil’den Starlink Sorusu: “Türkiye Neden Mahrum Kalıyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye’de Starlink’in kullanılamaması konusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği bir soru önergesi ile gündeme taşıdı. Dinçer, “Kabileler bile yüksek hızlı internete erişirken, Türkiye neden bu imkândan mahrum kalıyor?” sorusunu sordu.

Talat Dinçer, dünya genelinde 5 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan ve 125’ten fazla ülkede hizmet veren Starlink’in Türkiye’deki kullanıcıların neden bu teknolojiden faydalanamadığını sorguladı. Türkiye’ye gelişinin önce 2024, daha sonra ise 2025 yılına ertelendiğini ve şu anda “yönetmelik onayı bekleniyor” denilerek belirsiz bir süreçte olduğunu belirten Dinçer, bu gecikmenin nedenlerinin açıklanmasını talep etti.

AFETLERDE İLETİŞİM SORUNU VE STARLİNK TEKLİFİ

Dinçer, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde iletişim altyapısının çökmesine de dikkat çekti. Elon Musk’ın, afet bölgesinde iletişimi sağlamak amacıyla Starlink hizmetini devreye sokmayı önerdiğini, ancak Türk hükümetinin bu teklifi “ülkenin mevcut uydu kapasitesinin yeterli olduğu” gerekçesiyle reddettiğini belirtti. Dinçer, bu kararın altında yatan nedenleri ve afet anlarında iletişim altyapısının çökmesinin dijital bağımsızlık açısından oluşturduğu riskleri sorguladı.

“DİJİTAL EGEMENLİK Mİ, YOKSA BAŞKA NEDENLER Mİ?”

Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemelerin dijital egemenlik adına mı yoksa farklı sebeplerle mi uygulandığını açıklığa kavuşturulmasını isteyen Dinçer, Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti: “Starlink’in Türkiye’ye gelişinin önünde hangi somut engeller bulunuyor? 2024 ve 202 2025’te yaşanan ertelemelerin sebepleri nelerdir? Türk hükümeti, Elon Musk’ın afet bölgesine Starlink hizmetini sunma teklifini neden reddetti? Kabileler bile yüksek hızlı internet kullanırken, Türkiye neden bu teknolojiden yararlanamıyor? Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemeler dijital egemenlik adına mı, yoksa başka nedenlerle mi uygulanıyor? Afet anlarında iletişim altyapısının çökmesi, dijital bağımsızlık açısından nasıl bir risk oluşturuyor? Starlink’in Türkiye’ye gelişinin ertelenmesi, dijitalleşme çağında ülkenin rekabet gücünü nasıl etkiliyor? Starlink’in Türkiye’de faaliyet göstermemesi, dijital bağımsızlık ve kriz yönetimi açısından hangi tehditleri barındırıyor? Starlink’in kabul edilmesi, rekabeti artırarak daha uygun fiyatlı internet erişimi sağlamaz mı?”

Related Posts

Dijital İnsan Kaynakları yazılımı platformu İdenfit, çözümlerini İngiltere’de dünya pazarına sundu

Dünyanın önde gelen güvenlik teknolojileri markaları, İngiltere’de düzenlenen Avrupa’nın önde gelen güvenlik fuarı The Security Event (TSE) 2025’te buluştu. Bu yıl yaklaşık 17 bin güvenlik uzmanını ağırlayarak şimdiye kadarki en yüksek katılımcı …

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.