Trabzon’da Av Sezonu Sonrası Tezgahlarda Yer Alan Balık Çeşitleri
Trabzon’da 1 Eylül’de başlayıp, 15 Nisan’da sona eren av sezonunun ardından olta ve küçük kayık balıkçılığıyla avlanan balıklar tezgahlarda yerini aldı.
Bereketli başlayan balık sezonunda çeşitlilik devam ederken, Trabzon Balıkçılar Hali’nde; levrek ve çupranın kilosu 400, barbun 300, alabalık 200, istavrit 250, mezgit 200, somonun kilosu 150 liradan satışa sunulmaktadır. Vatandaşlar, en çok istavrit, mezgit, barbun ve somona ilgi göstermektedir.
‘Balık Çeşitleri Fazla Ancak Talep Düşük’
Balıkçı Turgay Memiş, tezgahlardaki balık çeşitliliğine dikkat çekerek, satışların beklenen seviyede olmadığını belirtti. Memiş, “Şu anda piyasadaki durum iyi değil. Havalar ısındıkça satışlar azalıyor. İstavrit, mezgit, levrek, barbun, alabalık gibi birçok balık türü bulunmakta ancak vatandaşların talebi düşük. Küçük kayıklarda özellikle istavrit ve mezgit bol miktarda tutulmakta. Vatandaşlar genellikle istavrit, mezgit ve somon tercih ediyor. Sezon genel olarak çok iyi geçti ve deniz balıklarla dolup taşıyor. Fiyatlar biraz daha düşse vatandaşlar daha fazla alışveriş yapabilir. En uygun fiyatlı balığın kilosu 200-250 lira arasında satılmaktadır” şeklinde konuştu.
‘Somon Talebi Artıyor’
Balıkçı Ahmet Çoğalmış, vatandaşların somonu tercih ettiğine işaret ederek, “Kayık balıkçılığı devam ederken sezon güzel ilerliyor. İstavrit ve mezgit avları devam ediyor. Somonun kilosu 150 liraya kadar geriledi. Levrek ve çupra da bulunmaktadır. Yaz sezonunda balık çeşitliliği gayet iyi durumda. Mezgit ve istavrit olduğu sürece vatandaşların favorisi olmayı sürdürüyor. Palamut ve hamsi sezonunun ise artık sona erdiği görünmekte. Kayıkçı balıklar arasında çeşitlilik bolca mevcut” dedi.
‘Çok Fazla Balık Türü Var’
Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, son yılların en verimli balık sezonunu yaşadıklarını vurgulayarak, “Son 20 yılın en bereketli sezonunu geride bıraktık. 1 Eylül’de başlayan ve 15 Nisan’a kadar devam eden av sezonu oldukça verimli geçti. Gelecek sezonun da aynı başarıyı getirmesini umut ediyoruz. Vatandaşlar genellikle hamsiyi tercih ediyorlardı. Balıkların havyar dönemleri yaşanmakta. İstavritlerin de havyar dökme zamanları gelecektir. Barbun da tezgahlardaki yerini almış durumda. Şu anda neredeyse 14 farklı balık türü bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
‘Seviyoruz Fakat Fiyatlar Yüksek’
Zehra Yıldız, balık tüketmeyi sevdiğini ancak fiyatların yüksek olduğundan yakınarak, “Balık yemeyi tercih ediyoruz fakat fiyatları oldukça pahalı buluyoruz. İstavrit ve mezgiti tercih ediyoruz ancak fiyatlarının yüksek olması sebebiyle sadece 10 günde bir tüketebiliyoruz. Fiyatlar artıyor ve bizim için sürdürülebilir bir alışveriş durumu değil” dedi.